Travel Bee

Miere cu catina

14/05/2019 BANI APICULTURA 2019: LISTA MODIFICARILOR pentru STUPINELE CARE CER SPRIJIN LA APIA! Agentia de Plati si Interventie pentru...detalii »14/05/2019 Capaceala, produsul minune obtinut de apicultori Capaceala este un produs apicol mai putin...detalii »
borcan 500 gr  0.00  25.00 lei

Mierea cu cătină este o sursă extrem de importantă de vitamine A și E, F, D2, K, P, foarte bogată în vitamina C, complexul vitaminic B, săruri minerale (calciu, fosfor, potasiu), uleiuri esențiale, betacaroten și proteine. Mierea cu cătină imunizează, tonifică și energizează organismul nostru.

Cătina conține de 2 ori mai multă vitamina C decât măceșul și de 10 ori mai mult decât citricele, el constituind o importantă sursă de vitamina C. Planta mai conține: vitaminele B1, B2, E, P, PP, provitamine D, carotenoide (α si β-caroten, licopina, zeaxantina), acid folic, flavonoide (quercetina, kaempferol, siringetina, isoramnetina, miricetina). În medicina tradițională românească fructul de cătină se utilizează datorită proprietăților tonifiante generale, antiscorbutice, astringente și bactericide în diferite tipuri de afecțiuni: avitaminoze, diaree, anemii, boli de ficat, astenie de primăvară etc. Datorită efectului bactericid se recomandă în infecții gastrointestinale și cutanate (stimulează epitelizarea țesuturilor). De asemenea, planta se mai folosește în geriatrie și oncologie (ca întăritor). Uleiul extras din coaja fructelor are acțiune antiinflamatoare, fiind recomandat în ulcere, afecțiuni ginecologice și arsuri. De asemenea, cătina se utilizează în: boli pulmonare, tuse, răceli, febră, inflamații, abcese, toxicitate, constipație, tumori și boli ginecologice.

Efect vitaminizant. Fructele de cătină conţin aproape toate mineralele şi vitaminele necesare organismului uman. O linguriță de miere cu cătină, consumată dimineaţa, va asigura porţia de vitamine şi energie pe tot parcursul zilei.

Efect imunostimultor. Cătina ajută organismul să se menţină sănătos şi puternic şi, la nevoie, să lupte împotriva bolilor. Mai mult, are proprietăţi antibiotice şi combate direct infecţiile bacteriene.

Efect depurativ. Ajută organismul să elimine toxinele atât din sistemul digestiv cât şi de la nivelul ficatului, contribuind la o mai bună funcţionare a acestora.

Efect antioxidant. Cătina este plină de antioxidanţi puternici ce ajută la neutralizarea radicalilor liberi, a substanţelor toxice preluate din mediu şi previn apariţia celulelor canceroase.

Efect antiinflamator. Cătina este un bun antiinflamator şi antibacterian nu doar la nivel intern, fiind des utilizată şi în tratarea afecţiunilor pielii, rănilor sau arsurilor.

Efect cicatrizant. În administrarea externă cătina are un puternic efect cicatrizant, hrăneşte pielea şi o ajută să se refacă. Poate fi folosită cu succes ca înlocuitor al loţiunilor sau cremelor calmante de după expunerea la soare.

Efect citoprotector. Cătina este scutul ce apără celulele organismului de tot ce este toxic şi nociv şi contribuie la menţinerea stării de sănătate a organismului.

Cătina cu miere se administrează zilnic, câte una-două lingurițe. Este de preferat ca acest amestec să se consume dimineața deoarece este și un excelent energizant, iar dacă este consumat seara pot apărea insomnii.

Cătina cu miere se păstrează în frigider, dacă nu, cu timpul va fermenta și nu va mai fi bună pentru consum.


0 0