Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura a publicat lista modificarilor intrate în vigoare pentru accesarea sprijjinului financiar alocat României prin Programul National Apicol. Agrointeligenta – AGROINTEL.RO va prezinta atât cadrul legislativ cât si noutatile de care trebuie sa tina cont apicultorii care depun cererile si documentele de decontare la APIA.
Capaceala este un produs apicol mai putin cunoscut, dar cu reale beneficii pentru sanatate. Este practic capacul de la fagure, cu care albinele ”sigileaza” mierea depusa în fiecare celula a stupului.
Când albinele aduc nectarul în stup, acesta contine multa apa. Prin trecerea mierii de albine din celula în celula, ea este vânturata si îmbogatita cu o serie de enzime, pâna când proportia de apa scade la un procent de circa 17-18% si nectarul se transforma în miere. Pentru a putea pastra mierea (perioade de timp foarte îndelungate), albinele acopera fiecare celula din fagure cu un capacel format din straturi succesive de ceara si propolis. Rolul propolisului este de a steriliza mierea, iar rolul cerii este acela de a asigura etansarea si de a împiedica patrunderea aerului. Pe lânga ceara si propolis, capaceala mai contine si miere, enzime, dar si alte substante, care au rol de antibiotic sau de conservant. Acest ”medicament", realizat de albine în farmacia stupului, are o aroma deosebita si pastreaza proprietatile terapeutice ale elementelor active din compozitia sa: mierea, ceara, propolisul, enzimele si antibioticele naturale.
Datorita compozitiei sale, capaceala are proprietati terapeutice si curative deosebite. Se recomanda folosirea capacelii în urmatoarele situatii: afectiuni ale stomacului (mai ales ulcere); afectiuni ale ficatului; afectiuni ale cavitatii bucale (stomatita, paradontoza); afectiuni respiratorii (faringite, laringite, astm, etc.); infectii - datorita efectului antibiotic; afectiuni cardiac - stimuleaza activitatea cordului; stimuleaza activitatea sistemului imunitar; este un bactericid puternic; are efect de lubrefiere a vaselor de sânge si de aceea este foarte utila în cazul persoanelor care au probleme cu aparatul circulator.
Se consuma prin mestecare pâna când ceara se topeste în gura. În acest fel asigura si o igiena orala deosebita, iar efectele sale sunt mai puternice. Specialistii recomanda o cura de minimum 14 zile, urmata de 1 luna pauza, dupa care, se poate relua. Capaceala trebuie tinuta într-un loc uscat, întunecos si racoros.