Propolis, numit și clei de albine, este o substanță rășinoasă aromată colectată de albine din mugurii și axilele frunzelor anumitor copaci și folosită pentru acoperirea pereților interiori din stup, astuparea găurilor și a crăpăturilor stupului, lipitul fagurilor de rame și acoperirea dăunătorilor intrați și omorâți în stup. Are proprietăți terapeutice (bactericide, antivirale, antimicotice, antiinflamatorii, anestezice, analgezice, regeneratoare, antitoxice) cunoscute încă din Antichitate, având și o acțiune bioactivă puternică.
Compoziția propolisului
Compoziția propolisului variază de la un stup la altul, de la o regiune la alta și de la un sezon la altul. Culoarea sa este, de obicei, maro închis, dar există și varietăți de verde, roșu, negru și chiar alb, în funcție de tipul de rășină utilizat. Puii de albine sunt adevărați oportuniști care iau ceea ce au nevoie din toate sursele disponibile - o caracteristică evidențiată de analiza chimică a propolisului, care variază de la o regiune la alta. De exemplu, în regiunile temperate din nord, albinele primesc forma de rășină din plopi și conifere - rolul biologic al rășinii de copac este de a vindeca rănile și de a proteja copacul împotriva bacteriilor, fungiilor și insectelor. Propolisul din regiunile climatice temperate din nord are aproximativ 50 de elemente constitutive, în special rășini și balsamuri vegetale (50%), ceară (30%), uleiuri esențiale (10%), polen (5%). În regiunile neo-tropice, albinele primesc și rășină din florile aparținând clasei clusia și dalechampia, singurele specii cunoscute de plante care produc rășină florală.
Beneficiile propolisului:
Propolisul este unul dintre cele mai puternice medicamente oferite de natură. Acesta conține: răşini şi balsamuri, ceară, uleiuri volatile, flavonoide, glucide, vitamine (A, C, E, PP şi componente ale complexului B), oligoelemente (sodiu, potasiu, magneziu, calciu, aluminiu, zinc, fier, crom, mangan, cupru etc.), aminoacizi, polen. Datorită compoziției sale foarte complexe, consumul de propolis este foarte potrivit pentru sezonul rece, ajutând la întărirea sistemului imunitar și ținând departe gripele și răceala.
La nivel intern, propolisul are o puternică acțiune antimicrobiană (bacteriostatică şi bactericidă atât asupra bacteriilor Gram pozitive, cât şi asupra bacteriilor Gram negative), antimicotică (faţă de Candida albicans), antivirală (faţă de virusul Herpes simplex), analgezică, antiinflamatoare, anestezică, cicatrizantă, imunostimulentă, antioxidantă și mucolitică.
Febra cauzată de boli infecțioase, hipertensiune, arteroscleroză, faringită, traheită, sinuzită, rinită, bronșită, gripă, tuse uscată, tuse convulsivă, viroze respiratorii, pneumonie, ulcer de stomac, gastrite, colite, enterocolite, paraziți intestinali, dureri de stomac, perturbarea florei intestinale, cistită, infecții reno-urinare, prostatită, inflamarea rinichilor și ficatului, menopauză, mahmureală.
La nivel extern, propolisul are o puternică acțiune analgezică, antiinflamatoare, antimicrobiană, anestezică și cicatrizantă.
Laringită, amigdalită, angine, eczeme infecţioase, micoze, răni superficiale sau vechi, arsuri de gradul I, adjuvant în cancerul mamar și al pielii, alunițe, negi, bătături, acnee, furunculoză, cheratite, herpes, stomatită, gingivită, afte, abces dentar, parodontoză, infecție dentară, dureri de măsele, tartru, carii, mătreață.
Întărește sistemul imunitar, tratează răcelile și gripele, protejează căile respiratorii, dezinfectează zona bucală, tratează afecțiunile gastro-intestinale, vindecă arsurile, reface țesuturile afectate de răni și cicatrizează.
Administrarea propolisului:
Se recomandă a se consuma între 1 și 3 grame pe zi propolis amestecat în puțină miere/apă.
Pentru adulți și pentru adolescenții trecuți de 15 ani, este recomandată câte o linguriță cu tinctură de propolis, de trei ori pe zi, înainte de mesele principale.
Între 7 și 14 ani, sunt recomandate cate zece picături, de trei ori pe zi, tot înainte de mese. Pentru copiii cu vârsta de sub 7 ani, este recomandată doar la sfatul medicului.
Ca mod de administrare, tinctura poate fi amestecată cu o lingură de miere de albine sau pusă pe o felie de pâine.
În uz extern, se aplică sub forma unui bandaj, pe zona afectată.
În cazul persoanelor care suferă de gastrită hiperacidă și de ulcer gastric sau duodenal, tinctura de propolis trebuie administrată cu prudență.
De asemenea, deoarece conține alcool, nu este indicată în cazul pacienților cu boli hepatice, în timpul sarcinii și pe parcursul alăptării.
Toate aceste recomandări nu pot înlocui sfaturile unui medic ce practică medicina într-o instituție autorizată.
Forma de prezentare: propolis brut 40%