Polenul, pulberea fină pe care albinele o culeg din flori, peste care secretă apoi nectar şi enzime speciale, este considerat de specialiştii în domeniu drept unul dintre cele mai pure alimente şi unul dintre cele mai vechi suplimente alimentare folosite de om ca medicament natural.
Graţie proprietăţilor complexe, polenul a fost folosit încă din antichitate drept remediu pentru întinerirea organismului şi menţinerea vitalităţii, fiind alimentul care conţine toţi nutrienţii necesari corpului uman: vitamine, minerale, aminoacizi, enzime, coenzime şi chiar hormoni. Spre deosebire de polenul purtat de vânt (anemofil), cel recoltat de albine (entomofil), nu produce alergii. Ba mai mult, consumul de polen crud poate reduce alergiile cu până la 40%. Este considerat un supliment excelent atât pentru copii, cât şi pentru vârstnici. Polenul de albine combate stările de oboseală şi anemiile, este un puternic mineralizant şi vitaminizant natural, creşte capacitatea de efort, întăreşte sistemul imunitar, detoxifica organismul şi este un bun antibiotic natural, combate bronşitele, tusea şi gripă. Polenul este este alimentul cel mai bogat în proteine, decât orice altă sursă de origine animală, având mai mulţi aminoacizi decât carnea de vită, ouăle sau brânza. Consumat în formă crudă sau uscata, polenul de albine are efecte uimitoare pentru sănătate, fiind recomandară pentru o gamă variată de afecţiuni, de la probleme ale sistemului imunitar, la infertilitate sau afecţiuni de prostată.
Zece beneficii descoperite de specialişti la polenul produs de albine:
1.Remediu împotriva insomniilor şi depresiilor. Datorită conţinutului ridicat de neuro-nutrienţi, polenul produs de albine este considerat un remediu excelent împotriva oboselei, a depresiilor şi a tulburărilor de somn.
4.Protejează sistemului cardiovascular. Polenul de albine conţine acizi graşi esenţiali care ajută la întărirea capilarelor şi a vaselor de sânge, reducând nivelul colesterolului. Specialiştii spun că datorită capacitatilor sale anti-coagulante pot preveni infarctul si atacurile cerebrale.